Wednesday 11 January 2012

Empire State of Mind

Puhkuse plaanid n2gid ette v2ikest trippi New Yorki. (Kaalutlusel oli ka Colorado, Aspen (USA)( kui keegi on n2inud “Dumb and Dumber’it” siis teavad millest on jutt) v6i Alberta, Banff (Canada), aga need sihtpunktid osutuksid liiga kalliks minusugusele poolekohaga t66tavale kokale ). New Yorki minemiseks ostsin endale bussipiletid. Hind edasi-tagasi oli 138 dollarit (ainuke miinus, et s6it on 11h). Oleks lennukiga l2inud(3-4h), oleks maksnud umbes 300 dollarit (plus tax). Lisaks tellisin neti kaudu endale “New York City Pass” kaardi( Planet Hollywoodi pidin j2rgi minema), millega saab l2bi k2ia enamus NY vaatamisv22rsusi. (Hind 150$ – K6ik kes kaaluvad kunagi NYkki minemist ja vaatamisv22rsusi n2ha, soovitan se kaart osta, muidu olete m6ne tunniga pankrotis….pikemalt  on n2iteid tulemas). Viimaks hotell, broneerisin l2bi Hotwire.com’i (sait mille kaudu saab bronnida hotellitube pea poole hinnaga. Hotellid kasutavad seda saiti, et t2ita muidu sel ajahetkel tyhjaks j22nud tube. Ainuke miinus bronnimisel on, et ei tea mis hotelli t2pselt saad. Valisin 3,5 t2rniga hotelli ja yhe 6htu hind oli 84$. Peale maksmist antakse teada nimi. Mulle sattus Radisson Lexington (1 km kaugusel Times Square’ist). Selle hinna eest v2ga broo variant.
04.01.2012
2ratus kell 5:00. Alison viib mind hommikul Aldershot rongipeatusesse ning s6idab edasi, et Vancouverist tulnud KK lennujaamast peale v6tta. Buss USAsse v2ljub Toronto Coach Terminalist. Oli soovitatav, et oleksin terminalis veidi aega varem kui piletil m2rgitud (piletil m2rgitud, et buss l2heb 9:15). J6udsin terminali 7:50, m63ldes, et saan midagi enne s6itu ka hamba alla panna. Kysisin kohaliku telleri k2est,et kas ma pean neid bussipiletieid eelnevalt ka kusagil n2itama v6i annan otse bussijuhile? 6eldi, et “oh kui sa juba siin oled, siis v6id kella kaheksasele bussile minna, nad l2hevad 5 minuti p2rast. “ nende systeem n2htavasti oli First come, First serve (ehk “Kes ees, se mees”) …sry nais-lugejad  :D) Haarasin siis v6imalusest kohe kinni. K6rvalejuhtimaks mu aistinguid faktist, et s6idu kestvus on persekannikaid tuimastavad 11 tundi,  olin telefoni t6mmanud hulganisti muusikat. Istusin ja vaatasin kuidas autod, lambipostid ja linnad seljataha j22vad. Yks esimesi lugusid mis peale hakkas oli j2llegi irooniliselt tabav Iggy Pop – I am a Passenger
(I dont own any rights to this song, so please don’t sue me for this :))

Piiri yletamine l2ks ladusalt. Bussijuhid olid seltsivad. Pidasid s6idu alguses v2ikest monoloogi ja v2rki. Olime Buffalost v2lja s6itmas ning j2rgmine peatus pidi olema Buffalo lennujaam. Bussijuht ytles l2bi bussi k6larite, et kuna oleme ajast veidi maas ja inimesi kes tahavad saada lennujaama on bussis ainult paar tykki, siis j2tame selle peatuse vahele ja s6idame express otse New Yorki. Osade inimeste n2od hetkega h2mmingus, et wtf?!!?!…aga siis ikka juht ytles, et : just kidding! :)
Unetsyklid bussis k2isid vahelduva eduga. Olime juba oma 8h s6itnud ning v2ljas ammu pime.Kui esialgu erilist 6hinat selle suurlinna mineku juures ei olnud, siis mida l2hemale j6udsime, seda suuremaks se ootus2revus vaikselt l2ks. Kujutasin juba vaimusilmas ette, et se laiaulatuslik 6htune NY  valgustatud panoraam ilmub kohe kohe yle m2etipu “avastava muusika” saatel  ..n2ide on j2rgmises lingis :D

Yhel hetkel oli kerge sebimine seljataga ja inimesed karjusid DRIVER, STOP THE BUS!!!! Yks afroameeriklane kes oli enamus ajast omaette soninud, oli pikali maas. Arvati, et tal on mingi atakk vms. Olime parasjagu kiirteel, niiet seisma j22mine on m2ngust v2ljas. Inimesed kuhjusid lamava kuti yle, taskulambiga uurisid ta n2gu ja v2rki. L6puks tuli v2lja, et kutt oli lihtsalt magama j22nud ja tooli pealt maha kukkunud (ning ilmselt see teda kohe ei 2ratanud). 
Peagi oli se "yle m2etipu" hetk k2es. Inimeste pead bussis p66rdusid n2hes neid pilvel6hkujaid ja miljoneid elektripirne taamal p6lemas ja WTC tornide jaoks pyhendatud valgusvihud taevalaotustesse ulatumas.
J6udes bussiterminali oli eesm2rk v6imalikult kiiresti hotelli j6uda. olin eelnevalt lugenud, et kui linna j6uad, siis k6nni kiire sammuga ja nii nagu sa tead kuhu sa l2hed. 2ra vaata uimaselt ringi nagu turist, sest muidu on oht, et j22d valedele inimestele kiiresti silma. V6in 6elda, et neid “valesid Inimesi” oli terminalis kohe n2ha…selline “everyday i’m hustlin’” kehahoiak ja kahtlane uimase narkari n2gu ees :P.
Astudes terminalist v2lja oli vaatepilt esialgu suht pimestav ja harjumatu. Neoontuled seinast seina. Sammusin v6imalikult kiiresti hotelli poole, oma “sisemise GPS’i” j2rgi. V2ikse syvenemise j2rel on NY kaart  suht kergesti m6istetav. vertikaalselt suuremad teed on nimelised( first, third, fifth, seventh avenue, broadway jne) ja horisontaalis ylevalt alla on nt 32nd 33rd 34th street jne. mida suuremaks number l2heb seda rohkem p6hja poole liigud. Kuna ma sain eelnevalt varasema bussi peale ja j6udsin NYkki u kell 20 oli mul aega, et Times Square’ile v2ike tiir peale teha.
Et tripist viimast v6tta sundisin end j2rgmised paar p2eva kell 7 yles t6usma. kell 7:30 sain jala hotellist v2lja ja elu oli juba k2imas. sajad tuhanded inimesed siblivad l2hiymbruses ringi.
M6ned faktid Manhattanist: Siin 59 ruutkilomeetri suurusel alal t66tab/elab 2 miljonit inimest. New York’is on kokku 8 miljonit. Nende ainus eesm2rk – midagi myya ja seda v6imalikult palju. Enamus inimesi otseselt Manhattanil ei ela. Siin elavad ainult ropp-rikkad. korterite yyrid on 3500$ kuus, seda p6hjusel, et siin ei ole yhtegi vaba kinnisvara kuhu enam midagi ehitada. Giid r22kis midagi Government housing’ust ( eeldan vist nagu need sotsiaal majad ) nende yyrid on alates 900 dollarit kuus, aga nende majade seisund on umbes sama millal need ehitati – 1950. ilma konditsioneerita ja arvatavasti ka ilma liftideta. Viimaseid kortereid mis siin myydi, maksis 4 miljonit Dollarit (kui keegi 2kki t2hele ei pannud siis toon siinkohal v2lja, et tegemist on siiski ainult KORTERIGA!!). Liiklemine on ka suht kitsas ja liikluskultuurist v2ga kinni ei peeta. Inimesed k6nnivad punase tulega tuimalt yle. Kuigi ise autorooli taga ei olnud, siis selline k2itumine sundis kyll paratamatult  m6tlema, et hea meelega tahaks n2ha kuidas keegi auto alla j22b (mitte et ma v2givaldne oleks, aga lihtsalt sitaks n2rvi ajas). Eelmine aasta NY teenis liiklustrahvide pealt 50 miljonit dollarit.
Iga nurga peal on mingi kohvik v6i s66gikoht seega yritasin ka v6imalikult palju erinevates kohtades s66mas k2ia. Esimene hommikus66k oli western omlett peekoni ja kartulitega (7 dollarit).
Esimene vaatamisv22rsus oli Rockefeller Center ja “Top of the Rock” ( Samas majas toimub ka sarja  “30 Rock” v6tted). Ylesmineku hind ilma NYC passita (30 Dollarit)
rock with tree
Vaade oli j2rgmine: ants
central park from rock
empire from rock
Paar tundi hiljem v6tsin ka ametliku tuuri kogu kompleksist. r22giti ajaloost jne. Giid ytles, et oli Eestis k2inud 94ndal aastal. 66bis viru hotellis. Mahutas tol ajal 1000 inimest , aga ainult 1 lift. Go Viru Hotell :D
Rockefeller center on seest kaunistatud mitmete joonistega (kommunistlikud kunstnikute poolt tehtud). Giid n2itas meile yht huvitavat laemaali, millel oli optiline illusioon. Vaata keskmist meest kes on ettepoole toetumas.forth
Ja kui k6nnid ruumi teise otsa siis n2ed sellist pilti
back
j2rgmine peatus Circle Line Cruise (laevas6it ymber Manhattani)
Need pooleli olevad ehitised on uued WTC 1 ja 2. Valmis peaks nad saama 1,5 a p2rast.
911
Lincoln Tunnel konditsioneer systeem ( neid oli n2ha ka filmis “Daylight”)
AC
Linnas on ruumi v2he aga “golfi rada” on ikka vaja ju. (golf driving range)
golf
Brooklyn Bridge
brooklyn bridge far
brooklyn bridge way backstatue of liberty 2

panoraam vees
….J2tkub homme

No comments:

Post a Comment