Tuesday 6 September 2011

Esimesed p2evad Dundasis oli kavas k6ik oma administratiivsed toimingud korda saada. isikukoodid, pangakontod ja telefoni numbrid jne. Isikukoodiga raskusi ei olnud. K2isin kontoris 2ra ja oligi korras. Turvusin v2ikelinnaga niisama ringi jalutades.kesklinn on u. 3km kaugusel.
K2isin l2bi ja tutvustasin ennast restorani Quatrefoil peakokale Frasierile. Aga 6eldi, et seal on hetkel kohad t2is. Kui keegi otsustab 2ra minna, siis nad v2hemalt teavad kuhu helistada. (Kaldun arvama, et kohalikud m6tlesid, et se on suht suur Long Shot ning parem on mul kohe midagi muud ka otsida).
Yhe maja tee22res seisis p2ikse k2es vana diivan, mille peal oli silt " Free"  (lihtsalt vii minema)
Oli vaja ka kiiresti yle vaadata, kas mu juhiluba on siin Ontarios kehtiv. Hyppasin l2bi kohalikust transpordi ministeeriumist. Nemad ei osanud midagi 6elda, saatsid mind ymbernurga  politseisse. Politsei vaatas yle ja ytles, et "You're Good, it's an international licence" ja samal ajal ytles ka, et mine ymbernurga olevasse ministeeriumisse, et yle chekkida igaksujuhuks....D'oh! :D......aga l6pptulemus on siiski, et 6 kuud saab ikka s6ita ja kindlustus katab 6nnetuse korral.
            Uurisin ka telefoni variante. neid on ka sadu. K6ige imelikum on se, et kui helistad teise linna on se juba kaugek6ne ja se maksab rohkem. Selle jaoks on ka oma odavam plaan vastavas firmas nii, et kui helistad teise linna, siis number mis ette valima pead on midagi sellist : 905-623-7000 ootad korra ja valid oma numbri 905-617-2325.
Pc Mobile\is on variant, et maksad 15$/kuusja saad unlimited calls in Ontario ja maksad veel 15 $ ja saad unlimited international calls ( to 45 countries incl Estonia). aga telefoni pead ka neilt ostma kuna nemad on CMDA v6rgus jne. Telefonid on igas firmas lukustatud kuidagi nagu meil oli mingi aeg Tele 2 soodukaga telefonidel. Kui tahad netis k2ia siis on j2lle eraldi DATA paketilisa 15$. Enne kui otsustad on targem k6ik kohad l2bi k2ia ja yle vaadata nende plussid ja miinused. Jama on se, et k6ik erinevad frimad on yksteisest suht kaugel. oma 10-30 km.
J2rgmine asi oli korda saada Pangandus. Sellega l2ks juba keerulisemaks. Erinevaid pankasid on mitmeid ning igal pangal omad nipid ja variandid (erinevalt meil, kus on 3 suurt panka , mis t66tavad enamv2hem samamoodi k6ikjal Eestis). Siin iga asi maksab.nt olgu se siis kasv6i lihtsalt kaardi l2bit6mbamine poe kassas (limiit nt 50 korda kuus vms). Mulle soovitati President's Choice panka. seal pmst ei ole yhtegi maksu ja on selline lihtne variant. saad raha v6tta sellest pangast ja maksta kohalikus linnas (se vbl ongi miinus, et kusagil teises provintsis arvatavasti mingit raha v2lja k2imata asju maksta ei saa).
Pank oli kaubamajas Fortino's , mis oli 4km kaugusel majast. Jalutasin siis sinna oma vanade Reebokitega, mille sisemine tald on juba kergelt auklik ja h66ruv. Istusin laua taha, ees oli Maria nimeline naine. seljas tavaline sinine T-s2rk ja teksad. Kui tavaliselt passist piisab siis seekord siin oli vaja kahte pildiga dokumenti. mul oli kaasas veel eesti juhiload, aga tuleb v2lja, et sellest ei piisanud.Kysiti ka krediitkaarti, aga Eesti Mastercard ka ei k6lvanud. Helistati Head Office'isse ja sealt 6eldi, et on vaja ka Immigratsiooni pabereid (t66luba), mida ma kohe loomulikult kaasa ei v6tnud. (kuigi isikukoodi numbri sai juba ju selle alusel). Niisiis jalutasin 4km (30-40 minutit)tagasi koju. Tee peal otsustasin l2bik2ia spordi poest, et uued tossud vms osta, sest p2kad h66rusid juba p2ris normaalselt, aga ega siin need poed ei ole p2ris nii universaalsed nagu Eestis. Igal v2ikepoel on oma kindel kaup ning sellised suuremad kaubamajad on alles 30 km kaugusel. Tagasi tulles otsustasin v6tta pedaalitallaja. Teekond lyhenes 10-15 minuti peale. Poodi joudes oli vaja kiiresti vett. j6dsin kassasse. eesolev persoon vaatas mind. Kysis, et kas sul ainult 1 pudel ongi?!?!?! ( siin tavaliselt inimesed ostavad asju nagu hakkaksid nad oma poodi avama)..ja lasi mind enda ette, kuigi ega tal endalgi yle 5 v6i 6 asja ei olnud. Respect!
Pangas tagasi. telleril oli hea meel, et tagasi tulin. Algas ankeetide t2itmine, mis kestis oma 30 minutit v2hemalt. kysiti, et "mis asi se EST on, mis...ma ei ole kunagi n2inud seda"...vahepeal pandi lihtsalt smooli* (small talk) et kus elad ja mis teed ja kaua oled. kogu seda smooli h2iris vahepeal yks k2rbes. teller tahtis, et ma ta 2ra tapaks (no teate ju kyll - selline m6nus formaalne pangas k2ik nagu tavaliselt).Kysis ka korduvalt kuidas mu eesnime h22ldatakse. Ankeedi allkirjastamisel vaatas mu allkirja ja ytles, et se on nii 2ge, et tahab seda endale :D.
Sain oma pangakaardi l6puks k2tte, aga raha selle pealt saan v2lja v6tta alles 8 p2eva p2rast. Ei tea kyll miks (vbl mingi Credit check vaja teha vms). Raha v2ljav6tu limiit on 200 doltsi p2evas ja maksulimiit poes 500$.
Olles reisinud edasi tagasi 12km m6tlesin, et on vaja proovida kohalikku burksi. Wendys's oli l2hedal. v6tsin nr 2 combo kuna selle nimetus oli 1\2 Lb double stacker vms ja ei tahtnud h22ldamisega v2ga vaeva n2ha. Nende keskmine koka on meie "tavaliselt suur". Burks oli m6nus mahlane. Kokatopsi peal reklaamiti uudistoodet "baconator"...j2rgmine kord v6tan selle.
M2lusin siis vaikselt oma burksi. vaatan, et buss j22b tee 22res seisma. Juht jalutab aegsasti "resto" poole nagu ei oleks yhtegi muret maailmas. L2heb vetsu. Tagasi k6nnib samamoodi, vahepeal veel ymbrust vaadeldes, ja elu l2heb edasi......( Ei tea kas ta kuulub kuhugi yhingusse?? :P )
Muidu yldine liiklus tundub siin turvalisem kui eestis. Jalak2ijaid j2lgitakse rohkem ja enne ylek2igurada j22dakse juba eelnevalt pikalt seisma.
J6uan koju, teen veel trenni ning lisan oma 16km'le otsa veek yhe km, tehes trenni s6udmisaparaadiga. Teises toas ootab Chuck Norrise Total Gym 1000.
6htul s6itsime kylla Alisoni venna John'ile. inimesi oli kohal 12. Alisoni vanemad Ron ja Mary, Kelly (Johni naine) ja tema vanemad Bill ja Marie. Elena & Kyle(Kelly  ja Johni lapsed), Zach (Elena kutt) ja Pat ( kelly 6de). Buffee laud oli kaetud igasugu heade asjadega: krevetid, burksid, bbq kana, salatid, t2idetud munad jne. proovisin 2ra budweiseri (parem kui eesti 6lu). magustoiduks oli Peanut butter icecream pie with M&M's, mis viis korralikult keele alla.
Naised r22kisid p2ris palju ja mina tegin seda mida ma k6ige paremini oskan - olin vait ja kuulasin :P
Pat r22kis, et ta k2is Eestis ja talle v2ga meeldib meie ajalugu. Alisoni isa meenutas yht vana ja naljakat filmi karakterit, aga ei oska t2pselt 6elda keda.
John ja Kelly n2itasid pilte oma Kariibi mere kruiisist ja yhest NY tripist.
Enne 2raminekut sai tehtud ka grupipilt.


Kokkuv6ttes v6in 6elda, et suht lahe on k2ia niimoodi ilma peal ja kohata uusi inimesi. Nii vanu kui noori ja kellel on k6igil nii erinevad taustad.
Tagasi s6idul n2gin yht imelikku masinta. Alguses ma ei tahtnud uskuda seda, aga se oli siiski t6si . Nii nagu on McDonaldsis Drive thru....on siin "a Drive thru bank machine". S6idad k6rvale, avad akna  ja sisestad v6i v6tad raha v2lja, autost lahkumata..
....j2rgmine korrani...

No comments:

Post a Comment